Samenvatting Aedes-bijeenkomst over de AVG

Geplaatst op 15 november 2017 door Pepijn van Peppen

Op dinsdag 14 november bezochten mijn collega Sinem en ik de bijeenkomst van Aedes over informatiebeveiliging en privacy. Een hot topic op dit moment en dat bleek ook wel uit het grote aantal corporatiemedewerkers dat de bijeenkomst bezocht. Het doel van de bijeenkomst was het lanceren van de routeplanner die ontwikkeld is door Aedes, verschillende corporaties en experts op het gebied van privacy. Deze routeplanner is bedoeld om corporaties een handvat te geven om de AVG te implementeren. Verder was de bijeenkomst bedoeld om onderling kennis te delen over de AVG. Tijdens de bijeenkomst namen verschillende sprekers ons mee in de ins en outs omtrent de privacywetgeving, de implementatie van de AVG en de totstandkoming van de ontwikkelde routeplanner. In deze blog wil ik het vooral hebben over de praktische tips die zijn gedeeld over het gebruik van de routeplanner. Heeft u interesse in een samenvatting van de bijeenkomst? Dan kunt u deze aanvragen via p.vanpeppen@matchability.nl.

Tip 1: Meteen beginnen
Iedere corporatie bevindt zich in een andere situatie en begint ook ergens anders met de implementatie van de AVG. Wat is er bijvoorbeeld al gedaan en welke kennis is al aanwezig? Ongeacht de situatie is het slim om toch meteen te beginnen. Niet alleen omdat 25 mei 2018 niet meer ver weg is, maar ook omdat u dan meteen inzicht krijgt in wat er nog allemaal moet gebeuren. De routeplanner heeft hier een handige tool voor. De eerste stap is namelijk niet om meteen een aantal zaken op te pakken, maar het invullen van een vragenlijst om te kijken waar uw corporatie staat. Zo heeft u meteen inzicht in de te nemen vervolgstappen.

Tip 2: Zoek de balans
Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Kijk hierbij ook goed naar iets wat al goed of goed genoeg is. Het is hierbij ook verstandig om na het invullen van de vragenlijst goed te bedenken wat u, of medewerkers binnen uw corporatie zelf, kunnen doen en waar specialistische kennis nodig is. Voor bepaalde zaken kunt u bijvoorbeeld beter een externe partij inhuren.

Tip 3: Stop niet
Het is veel werk, de AVG. Daarnaast is het ook nooit helemaal af. Het is immers niet mogelijk om 100% compliant te zijn door de wetgeving die wordt gevormd en omdat 80% van de gemaakte fouten menselijk zijn. Bewustzijn van het personeel is dus van immens belang en vooral daarom is het belangrijk om AVG niet te zien als een eenmalig project, maar als een onderwerp wat constant van belang is.

Tot slot
Bij de implementatie van de AVG staat uw corporatie er niet alleen voor. Elke corporatie staat immers voor dezelfde uitdaging. Daarnaast ondersteunt Matchability al veel woningcorporaties bij de implementatie van AVG. Zo kunnen wij uw corporatie ontzien door middel van een integrale nulmeting, zodat u weet waar uw corporatie staat, maar ook met de verdere implementatie van de AVG. Veel van mijn collega’s hebben al ervaring met AVG bij verschillende corporaties. Wilt u meer informatie wat Matchability voor uw corporatie kan betekenen? Neem dan contact op met mij, of mijn collega Anne-José.